Zdeněk Soukup
ANO

Zdeněk Soukup

Karolína KOUBOVÁ: Zatím pokud mi je známo, tak premiér Bohuslav Sobotka odmítá, že by se připojil právě k té jednotné azylové politice. Tvrdí, že nechce ten systém trvalých kvót. To je také dalším bodem ve vašem desateru, tedy odmítání těch trvalých kvót. Proč to tam máte, pakliže to je oficiální postoj premiéra?

Zdeněk SOUKUP: Víte, pan premiér Sobotka to sice odmítá, nicméně 80 migrantů už k nám má přijít v rámci v podstatě dohodnuté, dohodnuté spolupráce nebo určité dohody Evropské unie s Tureckem. A další jsou na cestě.
20 minut Radiožurnálu, 8. srpna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Výrok je hodnocen jako zavádějící, protože je sice pravda, že Česká republika přijme 80 uprchlíků z území Turecka, nicméně tento počet je započítán do dřívejšího dobrovolného závazku vlády, že naše země přijme 400 osob ze třetích zemí. Dohoda EU-Turecko tak specifikuje, odkud tito lidé přijdou, nicméně uprchlíci by na základě dobrovolné kvóty do České republiky přišli stejně.

80 migrantů z Turecka, kteří by do České republiky měli přijít, je součástí už dříve stanoveného počtu 2691 osob, jež má Česká republika přijmout. Stát se v roce 2015 nejdříve dobrovolně zavázal přijmout 1500 osob.

Usnesení vlády z 8. července 2015 uvádí:

„Vláda
schvaluje stanovení dobrovolného podílu České republiky z celkového počtu
1. 20 tisíc osob přesídlovaných ze třetích zemí do Evropské unie, v souladu se závěry
Evropské rady z 26. června 2015, na 400 osob.

2. 40 tisíc osob relokovaných z Itálie a Řecka do ostatních členských států Evropské unie, v souladu se závěry Evropské rady z 26. června 2015, na 1100 osob.

Jak dokládá zápis z tohoto jednání vlády (.doc, bod 24), pro toto hlasovalo všech 16 přítomných členů vlády (tedy i ministři za hnutí ANO).

Počet se dále zvýšil rozhodnutím Rady (.pdf, str. 14-15), se kterým Česká republika nesouhlasila, na výše zmíněných 2691 osob. Co se týká zmíněných 80 osob, tak ty jsou započítány mezi uvedené 4 stovky, které se vláda rozhodla přijmout z tzv. třetích zemí.

Prohlášení EU a Turecka tedy nemá žádný vliv na samotný celkový počet migrantů, které má stát přijmout, pouze se vyjasňuje země, ze které se do České republiky migranti přesunou.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Poslanecká platforma proti multikulturalismu

20 minut Radiožurnálu, 8. srpna 2016

"My chceme v podstatě předávat informace, předávat informace, diskutovat o těch věcech a měli bysme jednu takovou představu, aby poslanci, kteří se účastní těch diskusí platformy, přenášeli ty své informace, ty své poznatky, ty...