Zdeněk Soukup
ANO

Zdeněk Soukup

To jsou migranti (z afrických zemí - pozn. Demagog.cz), který k nám přicházejí před hladomorem, před, řekl bych, vyčerpanými nebo, lépe řečeno, nedostatečnými zásobami vod a vody, pitné vody a podobně.
20 minut Radiožurnálu, 8. srpna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

V roce 2015 přijaly země EU na 1,26 milionů žádostí o azyl, přičemž většinu z nich tvořili lidé z válečných oblastí Sýrie, Pákistánu a Afghánistánu. Africké země jsou rovněž zmítány oblastními válečnými konflikty. Súdán byl v roce 2013 sužován občanskou válkou.

Evropská komise vydala v roce 2014 směrnici k porušování lidských práv v Eritrei.

Tyto aspekty vedou zejména mladé lidi k migraci. Africký kontinent však zasáhl i nedostatek vody. Ten je dle dat Eurostatu (.xls) nejznatelnější v oblastech střední Afriky. Například v Etiopii a Nigérii se za posledních 25 let množství povrchové vody snížilo o 73 %, v Demokratické republice Kongo o 56 %. Podle UNICEF je zároveň subsaharský region jediným na světě, kde trpí hladem až 204 milionů lidí a kde míra hladomoru roste.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Poslanecká platforma proti multikulturalismu

20 minut Radiožurnálu, 8. srpna 2016

"My chceme v podstatě předávat informace, předávat informace, diskutovat o těch věcech a měli bysme jednu takovou představu, aby poslanci, kteří se účastní těch diskusí platformy, přenášeli ty své informace, ty své poznatky, ty...