Zdeněk Soukup
ANO

Zdeněk Soukup

Nicméně když se podíváme na informace, které se šíří ne vždy neseriozními prostředky sdělovacími, tak vidíme, že v podstatě existují tam (poslanec mluví konkrétně o Paříži a Londýně - pozn. Demagog.cz) určité zóny, kam se nikdo neodváží, kam se neodváží ani policie. Existujou zóny, kde platí v podstatě dva právní systémy, právní systém evropský, na jednom, na jedné straně chodníku, na druhé straně chodníku právo šaría.
20 minut Radiožurnálu, 8. srpna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Poslanec Soukup má pravdu, že o tomto fenoménu se informace skutečně šíří. Za všechny můžeme jmenovat blog Jakuba Zbořila týkající se zmíněných zón v Paříži a v Londýně nebo článek neziskové organizace Gatestone Institute.

Tento článek čerpá především z ostatních mediálních zdrojů informujících o tzv. no-go zónách. Důvodem je, že primární zdroje o tomto faktu nepojednávají, případně tuto skutečnost nepotrvzují, a to ani v případě Londýna či Paříže.

Nicméně tento problém je reálně diskutován, což potvrzují právě četné zprávy. Např. ČT24 a pořad Horizont ČT24 ve své reportáži popsaly problém v německém Duisburgu či francouzském Marseille. Popisují dále, že americký kanál Fox News, respektive jeden z jeho redaktorů, se musel omluvit za své výroky týkající se no-go zón ve městech v Evropě, například v Paříži či anglickém Birminghamu.

Samotná problematika no-go zón je také poměrně novým jevem z pohledu akademického, tento fenomén prozkoumávala bakalářská práce (.pdf - str. 36) Šimona Levíčka, studenta Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, kdy tato nepřinesla jednoznačné potvrzení existence no-go zón. Když se podíváme do zdrojů této práce, najdeme tam znovu především zdroje z médií či již zmiňovaný Gatestone Institute. Teoretický základ pak vychází z práce religionistů Pipese a Kerna, kteří se tímto, jak autor uvádí, jako jedni z mála profesionálně zabývají.

Autor v závěru uvádí, že: „Na základě výzkumu pak dospěla k závěru, že muslimské no-go zóny na území Velké Británie prakticky neexistují, a to ani podle jedné z obou koncepcí, avšak u některých oblastí v Anglii je tento závěr sporný, neboť je zapotřebí provést další studie, které by poskytly potřebná data. Tento výsledek je zapříčiněnomezeným výběrem zdrojů, které jsou k dispozici.

Z důvodu nedostatku relevantních primárních dat je výrok hodnocen jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Poslanecká platforma proti multikulturalismu

20 minut Radiožurnálu, 8. srpna 2016

"My chceme v podstatě předávat informace, předávat informace, diskutovat o těch věcech a měli bysme jednu takovou představu, aby poslanci, kteří se účastní těch diskusí platformy, přenášeli ty své informace, ty své poznatky, ty...