Michal Horáček
Nez.

Michal Horáček

A když neuspěl v parlamentní prezidentské volbě (Miloš Zeman, pozn. Demagog.cz), utekl z Hradu zadním vchodem.
Lidové noviny, 7. července 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

V prezidentských volbách roku 2003 vypadl Miloš Zeman v prvním kole druhé volby a po neoficiálním vyhlášení výsledků opustil Španělský sál Pražského hradu. Informaci, že Miloš Zeman odešel z Pražského hradu, aniž by o tom někdo věděl, potvrdil i Zemanův asistent Michal Kucián.

V archivu Českého rozhlasu se dokonce doslova uvádí: „Zeman to neunesl a z Pražského hradu beze slova utekl.

Na TV Nova v den volby v hlavní zpravodajské relaci rovněž publikovali tuto zprávu:

Zeman prohru neunesl a ihned odjel, nevyčkal ani na oficiální vyhlášení výsledků. Svého asistenta si poslal pro kabát a zadním vchodem z Hradu zmizel.“ (Zdroj: TV Nova; Rubrika: Televizní noviny 19:30 - Volba prezidenta republiky. 24. ledna 2003.)

Od roku vzniku samostatné České republiky do roku 2013 probíhala volba prezidenta na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu. Pokud nebyl v prvním kole této společné schůze nikdo z kandidátů zvolen - nezískal nadpoloviční většinu všech hlasů v obou komorách parlamentu, konalo se kolo druhé, popřípadě kolo třetí (Cabada & Vodička, 2011; Politický systém České republiky - Historie a současnost; Praha: Portál).

Volba hlavy státu roku 2003 se opakovala třikrát (15. ledna, 24. ledna a 28. ledna), měla 9 kol a v 9. kole zvítězil Václav Klaus.

Od roku 2013 je prezident republiky volen přímou volbou (Čl. 54, Hlava III., Ústava České republiky). Tato změna nabyla účinnosti 1. října 2012, a to díky přijetí ústavního zákona č. 71/2012 Sb.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Boj o Hrad

Lidové noviny, 7. července 2017

S blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční v říjnu, zůstávají lehce v pozadí i další volby, jež nás zanedlouho čekají. Totiž volby prezidentské. Svou snahu dobýt Hrad již ohlásili někteří kandidáti, ti ny...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů