Jan Farský
STAN

Jan Farský

Máme trojku na kandidátce v Praze, Oldu Kužílka, autora zákona o svobodném přístupu k informacím. To je také zlom, který by přinesl maximální transparentnost do české veřejné správy.
Výzva Seznam Zprávy, 12. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Oldřich Kužílek byl poslancem za Občanské fórum v České národní radě od roku 1990 do roku 1992. Následně usedl do Poslanecké sněmovny za Občanskou demokratickou alianci, kde strávil šest let mezi roky 1992 a 1998.

Zákon 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, předložila skupina senátorů v čele s Michaelem Žantovským. Jako spoluautor se na tvorbě tohoto zákona podílel i Oldřich Kužílek, což vyplývá například z Analýzy zákona o svobodném přístupu k informacím (.pdf, str. 7, odst. 2).

Oldřich Kužílek v současnosti působí jako expert a koordinátor projektu Otevřená společnost zabývajícím se kontrolou otevřenosti veřejné správy. Oldřich Kužílek rovněž kandiduje za STAN v Praze ze třetího místa, jak tvrdí předseda Starostů Jan Farský.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr STAN v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 12. října 2017

Jan Farský v Seznamu probíral jednak samotnou kandidaturu hnutí STAN do voleb, ale také okolnosti, které ji provázely. Zejména pak koaliční námluvy s lidovci. Kromě toho se zaměřil i na otázky transparentnosti nebo digitalizace.