Jan Farský
STAN

Jan Farský

(pokr. předchozího výroku) Naopak Česká republika s jejím pomalým soudnictvím a insolvenčními mafiemi je nebezpečná pro mnohé podnikatele, takže přenáší svoje sídla do zahraničí. Linet pana Frolíka, jeden z příkladů. Je myslím v Holandsku, aby se tomu ubránil.
Výzva Seznam Zprávy, 12. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Situaci týkající se insolvenčních problémů v ČR popsal Farský poměrně přesně. Jedním z příkladů je Zbyněk Frolík a jeho podnik Linet, zabývající se výrobou nemocničních lůžek. Tato firma se přesunula do Nizozemska, Frolík jako důvod uvedl nestabilitu českého právního prostředí. Dalším podnikatelem, který svůj byznys přesunul do Nizozemí, je Pavel Juříček a Brano Group. Ten koupil firmu Mora Top a kvůli problémům s insolvenčním správcem přišel vlastník o desítky milionů korun. Firma byla vytunelována offshorovou společností se sídlem na Gibraltaru, ovládanou menšinovým společníkem Mora Top.

Jedním z novějších případů může být podnikatel Petr Sisák a jeho chemička Via Chem. V souvislosti s touto kauzou bylo obviněno 14 lidí včetně insolvenčního správce Ivana Haly.

Praktiky konkurzní mafie potvrzuje i zpráva ministerstva vnitra. Na základě falešné pohledávky je na firmu uvalen konkurz, soudce nebo insolvenční správce potom ze společnosti vyvádí peníze.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr STAN v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 12. října 2017

Jan Farský v Seznamu probíral jednak samotnou kandidaturu hnutí STAN do voleb, ale také okolnosti, které ji provázely. Zejména pak koaliční námluvy s lidovci. Kromě toho se zaměřil i na otázky transparentnosti nebo digitalizace.