Vratislav Kulhánek
Nez.

Vratislav Kulhánek

Za stejných podmínek jak produktivity práce, tak za stejné ceny prodejních vozů, proč mají zrovna lidé ve Škodovce menší platy než v Německu.
Český rozhlas, 5. ledna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Průměrná hrubá dělnická mzda ve společnosti ŠKODA AUTO činí 36 000 Kč. Podle ČSÚ průměrná hrubá mzda v automobilovém průmyslu obecně (tedy nejde jen o dělnické profese, ale o sektor) činí 33 086 Kč. V předchozích dvou letech činila průměrná měsíční mzda v celém koncernu Volkswagen v Německu 5 223 € (cca 130 000 Kč). Nutno dodat, že nejde o mzdu v dělnických profesích, ale o mzdu všech zaměstnanců koncernu.

Ze zprávy agentury Reuters pak vyplývá, že v České republice činí mzdy ve zpracovatelském průmyslu v průměru 10,10 eura na hodinu, přičemž v Německu je to 38,70 eura.

Dodejme, že platy jsou v Německu obecně na vyšší úrovni než v ČR, stejně jako cenová hladina.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Debata v Českém rozhlase: Vratislav Kulhánek

Český rozhlas, 5. ledna 2018

Prezidentský kandidát Vratislav Kulhánek (ODA) byl hostem Jana Pokorného ve 20 minutách Radiožurnálu. V rozhovoru se mluvilo o zahraniční politice, možnostech prezidenta ovlivnit směřování republiky a o Kulhánkových zkušenostec...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů