Jiří Drahoš
Nez.

Jiří Drahoš

Do debat jsem chodil, stejně tak moji protikandidáti. Debatovali jsme spolu ve dvojicích, v šesticích, v osmi. Jediný, kdo nechodil a kdo to neustále opakoval ústy svého mluvčího, byl Zeman.
Mladá fronta DNES, 15. ledna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Jiří Drahoš se skutečně, stejně jako ostatní kandidáti, účastnil řady veřejných debat. A to jak v médiích, tak na půdě veřejných vysokých škol či na dalších místech.

Níže vypisujeme několik příkladů debat (jde o velmi omezený výčet), jichž se Drahoš účastnil:

Šestice

Osmice

Duely

Miloš Zeman se těchto debat skutečně neúčastil. Při oznámení své opětovné kandidatury 10. března uvedl, že do debat chodit nebude. Konkrétně řekl:

Zavazuji se, že nebudu útočit na žádného ze svých protikandidátů, a pokud on bude útočit na mě, nebudu na tyto útoky odpovídat. Zavazuji se, že i když i moji oponenti považovali televizní diskuse za moji nejsilnější zbraň, nebudu se účastnit z důvodu, který jsem teď právě uvedl, žádných rozhlasových ani televizních diskusí.“

Zeman do debat s protikandidáty skutečně nechodil, pouze od března 2017 (tedy od ohlášení kandidatury) každý týden navštěvuje TV Barrandov, kde má pořad Týden s prezidentem. Zeman byl během kampaně svými soupeři vyzván, aby se debat účastnil (vyzval jej veřejně např. Pavel Fischer), to ovšem Zeman s poukazem na svůj slib odmítl.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Rozhovor Jiřího Drahoše pro Mladou frontu DNES

Mladá fronta DNES, 15. ledna 2018

Před blížícím se prezidentským finále se vám pokusíme zprostředkovat co nejvíce ověřených výroků obou kandidátů na post hlavy státu. Kromě jejich diskutovaných televizních debat se rovněž budeme soustředit na jejich sólovystoup...