Jiří Drahoš
Nez.

Jiří Drahoš

Jan MOLÁČEK: Vy jste na tiskové konferenci vyjmenoval strany, s nimiž jednáte o podpoře. Zmínil jste, pokud se nepletu lidovce, Starosty a Nezávislé, Piráty a TOP 09. Máte už od některé strany příslib podpory?

Jiří DRAHOŠ: Já jsem tam ještě nedořekl, ODS, se kterou se také bavím. Zatím mám příslib podpory od některých stran, Starostové, TOP 09, KDU, ale zatím je to všechno ve fázi dojednávání.
20 minut Radiožurnálu, 21. března 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Ke kandidatuře Jiřího Drahoše se veřejně souhlasně vyjádřili předsedové TOP 09 a STAN, předseda lidovců uvedl, že jeho strana vede o obsazení obvodů jednání. Výrok i tak hodnotíme jako pravdivý, neboť se subjekty Drahoš jedná a od některých získal dopředu také veřejného ujištění, že mu nebude postaven protikandidát.

Jiří Drahoš 14. března 2018 oznámil svou kandidaturu za Prahu 4 do podzimních senátních voleb. Nechce se však stát členem již zavedené politické strany a do voleb půjde jako nezávislý kandidát, o podpoře dle svých slov vyjednává s mnohými demokratickými subjekty.

Na tiskové konferenci uvedl, že oporu může očekávat ze strany TOP 09, Pirátů, lidovců či STAN nebo ODS. O možné alianci s kandidátem informovala média. Za všechny uveďme Český rozhlas (zpráva ČTK). Veřejně dostupná slova podpory pro Drahoše jsou u některých stran. Konkrétně u TOP 09 nebo hnutí STAN, za které podporu této kandidatuře vyjádřili předsedové.

V Praze 4 je nynější senátorkou, bývalá kolegyně prezidentského kandidáta z Akademie věd a vědkyně, Eva Syková.

V souvislosti s možným působením v Senátu založil Jiří Drahoš nově spolek " Společně pro Česko ". Ten má fungovat apoliticky jako platforma pro aktivní občany, kteří chtějí otevřeně přispět do veřejné debaty o palčivých problémech v České republice.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Drahošův spolek a kandidatura

20 minut Radiožurnálu, 21. března 2018

Jiří Drahoš, finalista prezidentské volby, se rozhodl kandidovat do Senátu ČR a to jako nezávislý v obvodu Praha 4. V rozhovoru pro Český rozhlas vysvětloval, proč se k tomuto kroku odhodlal, jaké jsou jeho cíle a jaká témata b...