Zbyněk Stanjura
ODS

Zbyněk Stanjura

My máme jen jedno platné pravidlo, které stále platí: s komunisty nikdy. Ostatní věci budou v rukou jednotlivých zastupitelů a místních sdružení.
Mladá fronta DNES, 30. července 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Na 17. kongresu ODS, který se konal 18.–19. listopadu 2006, bylo schváleno usnesení (str. 120), ve kterém stojí:„5.1. Kongres ODS ukládá Výkonné radě ODS, aby místním sdružením, která na komunální úrovni koaličně spolupracují s KSČM, byla odebrána licence.“Podle iDNES.cz návrh tohoto usnesení předložil Milan Franc, jeho návrh však neobsahoval slovo „koaliční“, to bylo doplněno návrhovou komisí hlavně proto, aby měl návrh vůbec šanci být schválen.

V roce 2007 se v ODS objevily hlasy, které chtěly toto usnesení zrušit zejména z důvodu jeho nepraktičnosti a obtížné vymahatelnosti.

K jeho zrušení však nedošlo a například v roce 2011 Výkonná rada ODS na základě tohoto usnesení zrušila 18 místních sdružení strany. K odebrání licence některým místním sdružení došlo také v roce 2014.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

ODS k aktuálnímu dění

Mladá fronta DNES, 30. července 2018

Předseda poslaneckého klubu ODS Stanjura se v Mladé frontě DNES vrátil k sestavování vlády, mluvil rovněž o kondici občanských demokratů před blížícími se obecními volbami, které se uskuteční v říjnu.