Martin Netolický
SOCDEM

Martin Netolický

On (Hamáček, pozn. Demagog.cz) řekl včera v Otázkách, že v této chvíli ten postoj je takový (že by ve vládě setrval, pozn. Demagog.cz). Na druhou stranu zároveň jsem s ním debatoval a on říká jednoznačně, že nechce, aby poslanci ČSSD hlasovali proti vládě, ve které sedí ministři ČSSD.
Interview ČT24, 20. listopadu 2018

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Jan Hamáček se v Otázkách Václava Moravce vyslovil pro podpoření vlády za současného stavu vyšetřování. Výsledek či existenci debaty Hamáčka s Netolickým o hlasování poslanců sociálních demokratů však není možno z veřejných zdrojů ověřit.

Plné odůvodnění

Jan Hamáček se v Otázkách Václava Moravce z 18. listopadu 2018 skutečně postavil za setrvání ve vládě (49:21). Jako jeden z hlavních argumentů uvedl absenci alternativního plánu při případném skládání vlády (47:29).

„Tam jsou z mého pohledu dva klíčové faktory. První je, co přijde po případném pádu vlády a druhá otázka je na opozici: Jaký je ten plán B? Protože já jsem zatím od kolegů z opozice žádný plán B neslyšel. Všichni říkají, my tu vládu shodíme a bez vás to nepůjde, tak nám pomožte, a já říkám fajn, ale co bude potom? Ono to nějak dopadne. Já jsem mluvil s prezidentem republiky a ten mi jasně řekl, že pokud ta vláda padne, tak pověří znovu Andreje Babiše, to znamená žádná změna. Jediné, co se může stát, je, že sociální demokracii nahradí SPD a možná ministrem vnitra bude kolega Koten. To samozřejmě možné je. Anebo, to je ještě jedna alternativa, se tady propadneme do ústavní krize, kdy se tady bude hádat vláda, Parlament, horní komora, dolní komora s prezidentem republiky a zemi to zásadním způsobem poškodí.“

Osobní debata Netolického s Hamáčkem však není doložitelná, tudíž není ověřitelná z veřejných zdrojů. Výrok je proto hodnocen jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Martin Netolický o hlasování o důvěře

Interview ČT24, 20. listopadu 2018

Těžko se debata s místopředsedou ČSSD mohla vyhnout kauze kolem premiéra Babiše. Netolický komentoval postoj ČSSD, ale proceduru, která ve straně před pátečním hlasováním o důvěře vládě proběhla. Zmínil i některé zajímavé prece...