Martin Netolický
SOCDEM

Martin Netolický

Aktuální pozice Tomia Okamury je taková, že by proti vládě hlasoval především proto, že tam je ČSSD.
Interview ČT24, 20. listopadu 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Tomio Okamura vyjádřil svůj negativní postoj k vládě, kde se nachází ČSSD. SPD by takové vládě nedala důvěru, jelikož dle Okamury vládne v rozporu s programem SPD.

Plné odůvodnění

Tomio Okamura zveřejnil 18. listopadu 2018 na facebooku příspěvek (video), kde vyjadřuje svůj negativní postoj k vládě, kde je ČSSD:

Prosazujeme program SPD. Proto jsme proti vládě, kde je ČSSD. Taková vláda vládne v rozporu s naším programem a zájmy této země. (0:05)

V příspěvku dokonce Okamura hovořil o tom, že SPD chce „dostat ČSSD z vlády“:

Naše hnutí SPD nemá důvěru v ČSSD, a proto nedalo a nebude dávat důvěru vládě ANO a ČSSD. (1:21) Hnutí SPD chce dostat ČSSD z vlády a budeme pokračovat v prosazování našich programových bodů na jednáních s hnutím ANO, jelikož bez jejich 78 poslanců nelze v tomto volebním období ve Sněmovně cokoliv prosadit. (1:51)

20. listopadu zveřejnil Tomio Okamura na facebooku další příspěvek (video), kde hovoří o postojích SPD k vládě Andreje Babiše:

Hnutí SPD má od samého počátku zásadní postoj k Babišově koaliční vládě, kde je zastoupena ČSSD. Je to vláda, která vládne v rozporu se zásadními programovými prioritami hnutí SPD. (0:45)

V příspěvku také přímo zmiňuje, že by SPD vždy hlasovala pro nedůvěru vládě, jejíž součástí bude ČSSD:

Hlasovali jsme a budeme hlasovat vždy pro nedůvěru vládě s ČSSD. V případě pádu vlády jsme připraveni jednat s hnutím ANO, jako vítězem voleb, o podpoře jím nominované vlády odborníků, která podpoří prosazení zásadních bodů programu hnutí SPD, na kterých se dohodneme. (1:32)

Okamura se sám setkal 14. listopadu s Andrejem Babišem a po schůzce prohlásil, že „vytušil" šanci k prosazení programu SPD (video):

Já jako obvykle jsem vytušil, že by mohl být určitý prostor pro prosazení programu SPD. Řekl jsem Andreji Babišovi, že my nesouhlasíme s tím, že Andrej Babiš prosazuje program ČSSD, že chceme samozřejmě vyměnit ČSSD (...)“. (0:01)

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Martin Netolický o hlasování o důvěře

Interview ČT24, 20. listopadu 2018

Těžko se debata s místopředsedou ČSSD mohla vyhnout kauze kolem premiéra Babiše. Netolický komentoval postoj ČSSD, ale proceduru, která ve straně před pátečním hlasováním o důvěře vládě proběhla. Zmínil i některé zajímavé prece...