Martin Netolický
SOCDEM

Martin Netolický

Hnutí ANO přišlo za sociální demokracií v tom druhém kole pro vyjednávání. ČSSD měla referendum, tzn. vyjádření všech členů. To referendum mělo poměrně solidní účast, přes 60 %, myslím, že dvě třetiny to byly. (...) Já jsem se některých jednání (o sestavení koalice s ANO, pozn. Demagog.cz) účastnil.
Interview ČT24, 20. listopadu 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

ANO oslovilo ČSSD, aby podruhé vedli jednání o společné vládě. Martin Netolický se těchto jednání účastnil a vstup ČSSD do vlády posvětili členové strany v referendu.

Plné odůvodnění

Netolický popisuje události předcházející vzniku vlády ANO a ČSSD. V dubnu letošního roku celorepublikový výbor hnutí ANO rozhodl, že mají být obnovena vyjednávání o vládě s ČSSD. Sociální demokraté nabídku přijali a ve vyjednávacím týmu zasedl i hejtman Netolický. Ten se několikrát k probíhajícím jednáním vyjádřil. Vznesl například požadavek, aby z vlády Babiš odešel, pokud bude prvoinstančně odsouzen. Také prosazoval požadavek, aby ANO nehledalo při důležitých hlasováních ve Sněmovně podporu u jiných stran, ale hlasovalo společně s ČSSD.

Po těchto jednáních proběhlo v červnu referendum mezi sociálními demokraty. V něm měli členové strany rozhodnout, zda má ČSSD vstoupit do vlády s hnutím ANO, či nikoli. Referenda se zúčastnilo 64,74 % členů ČSSD a vstup do vlády podpořilo 58,53 % hlasujících. Netolického výrok o účasti v tomto referendu tak není numericky zcela přesný, do námi tolerované odchylky se však vejde.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Martin Netolický o hlasování o důvěře

Interview ČT24, 20. listopadu 2018

Těžko se debata s místopředsedou ČSSD mohla vyhnout kauze kolem premiéra Babiše. Netolický komentoval postoj ČSSD, ale proceduru, která ve straně před pátečním hlasováním o důvěře vládě proběhla. Zmínil i některé zajímavé prece...