Martin Netolický
SOCDEM

Martin Netolický

Ne všichni poslanci (ANO, pozn. Demagog.cz) byli nadšeni z toho, že by tady vznikala vláda spolu s SPD. Takže byl požádán pan premiér, aby znovu otevřel jednání s ČSSD.
Interview ČT24, 20. listopadu 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Andrej Babiš byl po prvním, neúspěšném jednání s ČSSD svými straníky vyzván k obnově vyjednávání se sociální demokracií.

Plné odůvodnění

Na začátku roku 2018 došlo v Poslanecké sněmovně k vyslovení nedůvěry vládě, již sestavil Andrej Babiš. Pro tuto vládu hlasovalo pouze 78 poslanců hnutí ANO, proti bylo 117 poslanců ostatních vládních stran.

V průběhu prvních měsíců 2018 potom hnutí ANO jednalo i s SPD, která by jejich vládu mohla tolerovat, a tím pomoci k vyslovení důvěry. Proti případné podpoře vlády hnutí ANO tolerované SPD vystoupili i někteří poslanci největšího sněmovního uskupení. Mezi nejvýraznější patřili bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který se negativně vůči této možnosti vyjádřil již v únoru 2018, a ministr dopravy Dan Ťok. Mezi dalšími můžeme zmínit Ivo Vondráka, Rostislava Vyzulu či Aleše Juchelku. Na druhou stranu je nutno poznamenat, že tato spolupráce měla i své příznivce. Kupříkladu Helenu Válkovou či Jiřího Bláhu, který poznamenal: „Zamlouvá se mi varianta vlády s jakoukoli stranou, která bude schopná podpořit náš program.“

Premiér Babiš po pověření sestavením nové vlády zprvu jednání s ČSSD ukončil na konci března s tím, že požadavky ČSSD jsou pro hnutí ANO nepřijatelné. Jednalo se primárně o potenciální rozdělení ministerstev, konkrétně ministerstva financí či vnitra, a postu premiéra, jenž by neměl zastávat trestně stíhaný Andrej Babiš. V souvislosti s neúspěšným vyjednáváním se sociální demokracií Andrej Babiš zvažoval předčasné volby, nicméně zároveň se vymezil vůči případnému jednání s SPD. Důvodem byla obava, že vláda za podpory SPD by nezískala důvěru. Následně byl při jednání republikového výboru hnutí ANO v dubnu 2018 Andrej Babiš svými straníky vyzván k znovuotevření diskuze s ČSSD. Sociální demokracie toto jednání uvítala a dle slov Jana Hamáčka byla připravena znovu diskutovat.

Tato jednání nakonec vyústila, 264 dní po volbách, v sestavení menšinové vlády ANO s ČSSD, která již důvěru poslanců získala. Pro tuto vládu hlasovalo 105 poslanců, proti 91.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Martin Netolický o hlasování o důvěře

Interview ČT24, 20. listopadu 2018

Těžko se debata s místopředsedou ČSSD mohla vyhnout kauze kolem premiéra Babiše. Netolický komentoval postoj ČSSD, ale proceduru, která ve straně před pátečním hlasováním o důvěře vládě proběhla. Zmínil i některé zajímavé prece...