Robert Plaga

Robert Plaga

Jsou školy, kde měli problém skutečně i v průběhu prázdnin sehnat učitele, a jsou školy, kde, teď jsem zaznamenal pár takových na Twitteru posledních volání, že odpadl učitel na poslední chvíli a shání se.
Partie, 15. září 2019

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Mnohé školy skutečně ještě těsně před začátkem školního roku sháněly učitele a případy hledání učitele na poslední chvíli se objevily i na Twitteru.

Plné odůvodnění

Mnohé školy skutečně nedostatek učitelů řešily i během prázdnin a těsně před začátkem školního roku. V médiích o tom informovaly např. servery Seznam Zprávy a Lidovky.cz, podle kterých během prázdnin sháněla pedagoga např. Základní škola Slivenec. Podle článku serveru Aktuálně.cz z 1. 9. 2019 chyběl učitel matematiky, českého jazyka a španělštiny i asistenti pedagoga Smysluplné škole v pražském Karlíně. Ředitel školy Jan Korda pro server uvedl: „Letos je situace zatím nejhorší. Touto dobou v minulých letech jsme už učitele obvykle měli.“

Školy ke shánění učitelů využívají i sociální sítě. V létě tam učitele hledala například ZŠ Rozmarýnová v Mostě.

Na Twitteru se objevily i případy, kdy škola hledala náhradu za učitele, který před začátkem školního roku místo odřekl. Jednou takovou byla například Základní škola Nebušice.

Z ještě aktuálnějších volání po náhradě odpadlého učitele jsme na Twitteru nalezli tento příspěvek, který poptává učitele pro Pražské humanitní gymnázium.

Výrok jsme zmínili