Jiří Růžička

Jiří Růžička

Po skoro pěti letech se zastaví nějaká kauza (Čapí hnízdo, pozn. Demagog.cz) rozhodnutím nezávislé justice, pokud to potvrdí nejvyšší státní zástupce, samozřejmě (...).
Partie, 15. září 2019

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

Kauza Čapího hnízda byla státním zastupitelstvím zastavena po přibližně 4 letech od začátku vyšetřování či od zveřejnění článku v médiích, který podání trestního oznámení inicioval. Kauza je pak skutečně pravomocně zastavena, může však zasáhnout Nejvyšší státní zastupitelství.

Plné odůvodnění

Jako první vznesl pochyby o dotacích týdeník Ekonom již 9. září 2010, nicméně se mu nepovedlo vytvořit z Čapího hnízda výraznější kauzu. To se například povedlo až 22. srpna 2015 deníku Euro. Ten byl společně se Svobodným fórem označen jako zdroj informací, na základě kterých bylo podáno trestní oznámení.

Trestní oznámení bylo podáno 14. září 2015, Babiš a Faltýnek byli obviněni 9. října 2017. Stíhání Faltýnka bylo 3. května 2018 zrušeno. Dozorový státní zástupce Šaroch 2. září 2019 navrhl zastavení trestního stíhání pro všechny obviněné. Vedoucí státní zástupce Martin Erazím 13. září 2019 potvrdil zastavení trestního stíhání pro všechny obviněné. Dne 17. září 2019 rozhodnutí nabylo právní moci, to znamená, že od tohoto data běží lhůta pro nejvyššího státního zástupce pro rušení nezákonných usnesení nižších státních zástupců o nestíhání podezřelých ve smyslu § 174a trestního řádu. Nejvyšší státní zástupce tedy může rozhodnutí o zastavení trestního stíhání potvrdit, nebo zrušit (stíhání by pak dále pokračovalo).

Můžeme říci, že kauza Čapí hnízdo zatím trvala od zveřejnění článku deníku Euro po nabytí právní moci rozhodnutí o nestíhání podezřelého přesně 4 roky a 26 dní. Protože rozhodnutí o zastavení je již pravomocné, skutečně můžeme mluvit o zastavení této kauzy. 4 roky a několik dní se však nedá považovat za „skoro pět let“, z tohoto důvodu hodnotíme výrok jako nepravdivý.

Výrok jsme zmínili