Jan Skopeček
ODS

Jan Skopeček

Je potřeba připomenout, že i plnění státního rozpočtu za první dva měsíce tohoto roku, tedy kdy na nás ještě nedopadla koronavirová krize, bylo v daleko horších číslech, než bylo plánováno.
Echo24, 23. března 2020

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Deficit státního rozpočtu byl na konci února sice rekordně vysoký (27,4 mld. Kč), ale neexistuje žádný veřejně dostupný plán, jak se má státní rozpočet v jednotlivých měsících vyvíjet.

Plné odůvodnění

Ve státním rozpočtu na rok 2020 se původně počítalo se schodkem 40 miliard korun. Za leden letošního roku saldo státního rozpočtu dosáhlo záporných osmi miliard korun. Od roku 2015 se státní rozpočet za první měsíc roku nesetkal se zápornými čísly. Výsledky hospodaření jsou vyjádřené v následujícím grafu.

Ministerstvo financí rovněž na začátku března publikovalo souhrnná čísla za leden a únor. Saldo se propadlo na mínus 27,4 miliardy Kč, což je přesně 68,5 % původního plánovaného schodku. Na webu Ministerstva financí jsou rovněž čísla za posledních pět let. Srovnány jsou opět v grafu.

Podle dostupných zdrojů je tento únorový výsledek nejhorší za 27 let a poslanec Skopeček má pravdu, že únorový výsledek ještě nebyl ovlivněn současnou koronavirovou epidemií (první pozitivně testovaní pacienti na COVID-19 byli v ČR až 1. března).

K únorovým výsledkům rozpočtu se mluvčí tiskového odboru MF Zdeněk Vojtěch vyjádřil následovně:

„Ministerstvo předpokládá, že plánovaný deficit státního rozpočtu na letošní rok bude dodržen. Co se týče výsledku pokladního plnění za měsíc únor, tento měsíc bývá tradičně nejslabší měsíc, protože se neprojevují inkasa daní z příjmů právnických a fyzických osob nebo DPH u kvartálních plátců.“

Navzdory vyjádření se v té době ekonomové stavěli k plánu udržení čtyřiceti miliard skepticky. Například analytik Raiffeisenbank Vít Hradil v té době předpokládal celkový schodek 58 miliard. Ekonom Komerční banky František Táborský v té době odhadoval výsledný schodek okolo 60 miliard.

I přes slova expertů a vysoké číslo deficitu státního rozpočtu na konci února 2020 se nám nepodařilo najít žádné oficiální předpoklady či odhady Ministerstva financí. Proto musíme hodnotit výrok jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili