Šárka Jelínková
KDU-ČSL

Šárka Jelínková

Cesta by právě byla i to, co vlastně již se chystalo a teďka koronavirovou epidemií se vlastně to přestalo dělat. A to bylo nějaké řešení těch dávek na bydlení, paní mistryně chtěla udělat jednu dávku ze dvou.
Otázky Václava Moravce, 5. dubna 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Návrh zákona o přídavku na bydlení z pera Ministerstva práce a sociálních věcí opravdu sjednocuje příspěvek a doplatek na bydlení do jedné dávky. Zákon se od konce připomínkového řízení v druhé polovině ledna nijak dále neposunul v legislativním procesu.

Plné odůvodnění

Senátorka Jelínková hovoří v souvislosti s nově schváleným návrhem vlády o zákazu výpovědi nájemníků z bytu, pokud nejsou schopni v návaznosti na koronavirovou krizi splácet nájem a jsou tak v riziku ztráty bydlení. Zároveň vláda také navrhuje možný odklad placení nájmů. Tento návrh bude dále projednávat Poslanecká sněmovna. Senátorka Jelínková zde vyjadřuje názor, že by bylo lepší použít způsob řešení, které je navrhované Ministerstvem práce a sociálních věcí novým zákonem o přídavku na bydlení.

Tento návrh zákona skutečně sjednocuje (.docx, str. 1) dva druhy dávek na bydlení, které v současnosti fungují, a to příspěvek na bydlenídoplatek na bydlení, do jedné dávky. Zároveň také upravuje a zpřísňuje podmínky jejího vyplácení. Přídavek by podle návrhu neměli získat lidé, co si aktivně nehledají práci či bydlí v neadekvátních bytech. Rodičům, jejichž děti ve škole zmeškají více než 100 hodin za pololetí z jiných než zdravotních důvodů, by přídavek mohl být také snížen nebo odepřen.

U návrhu zákona bylo ukončeno připomínkové řízení 22. ledna 2020. Vláda zatím návrh zákona skutečně neprojednávala a neschválila. Od té doby také proběhla 40., 41.42. schůze Sněmovny, ani na jedné z nich se návrh zákona též nijak nediskutoval. Byl jednou nadnesen v interpelaci poslankyní Helenou Langšádlovou, ale k té se nakonec nedostalo.

Výrok jsme zmínili