Dominik Feri
TOP 09

Dominik Feri

Volební zákon je v režimu článku 40 Ústavy. To znamená, je to zákon, kde musí být shoda jak Senátu, tak Poslanecké sněmovny.
Interview ČT24, 23. března 2021
Právní stát,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Článek 40 Ústavy České republiky uvádí, že k přijetí volebního zákona je potřeba schválení Poslaneckou sněmovnou a Senátem. Tento článek se vztahuje také na změnu zákona o volbách do Parlamentu České republiky.

Plné odůvodnění

O volebním zákonu hovoří čl. 40 Ústavy České republiky: „K přijetí volebního zákona a zákona o zásadách jednání a styku obou komor mezi sebou, jakož i navenek a zákona o jednacím řádu Senátu je třeba, aby byl schválen Poslaneckou sněmovnou a Senátem.“ V rámci legislativního procesu je tak pro přijetí i změnu zákona o volbách do Parlamentu České republiky nutný výslovný souhlas obou komor.

Pro kontext dodejme, že 3. února 2021 Ústavní soud rozhodl o návrhu skupiny senátorů na zrušení některých částí zákona o volbách do Parlamentu ČR. Za neústavní byla například označena uzavírací klauzule pro koalice a byla zrušena D’Hondtova metoda přepočítávání hlasů na mandáty (dříve § 50 odst. 1 až 3). Nyní se tedy hledá nová podoba zákona o volbách do Parlamentu, na které by se shodli zákonodárci ve Sněmovně a v Senátu.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Nouzový stav pohledem Dominika Feriho

Interview ČT24, 23. března 2021

Poslanec Feri v Interview ČT24 mluvil o tom, jak by vláda měla v boji s pandemií postupovat, podle jakého zákona a v jakém stavu. Popsal také návrhy opozice stran testování a očkování, dokázal však zmínit i ryze právnická témat...