Vojtěch Filip
KSČM

Vojtěch Filip

To je náš spor od toho června loňského roku, kdy my jsme předložili dokonce i jakýsi plán, jak to učinit (sloučení dvou zdravotních pojišťoven, pozn. Demagog.cz), a přesto k tomu nedošlo.
Události, komentáře, 6. dubna 2021
Zdravotnictví,

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

KSČM podmiňuje svou podporu vládě mj. i požadavkem na sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny. V červenci 2020 proběhlo jednání ANO a KSČM o podmínkách další podpory. Zda komunisté předložili plán sloučení, se nám však nepodařilo ověřit.

Plné odůvodnění

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) od roku 2018 toleruje (.docx) menšinovou vládu hnutí ANO 2011 a České strany sociálně demokratické (ČSSD). Toleranci menšinového kabinetu podmiňuje (.pdf) plněním několika bodů. Jedním z nich je i sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) spadající pod Ministerstvo obrany, nad kterou by v dalším kroku převzala kontrolu Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

V červenci roku 2020 proběhlo jednání KSČM a ANO o podmínkách další podpory. Po jednání se předseda komunistů Vojtěch Filip vyjádřil, že jediným dosavadním aspektem toleranční smlouvy, který není plněn, je sloučení zdravotních pojišťoven. Zmínil i tvorbu nového harmonogramu s chystaným dokončením bodu v druhém pololetí roku 2020.

Ke sloučení dvou pojišťoven dosud nedošlo, nicméně zástupci KSČM a ANO o tom i v roce 2021 dál jednali.

Zda ale došlo v minulém roce ze strany KSČM k předložení plánu sloučení, se nám z veřejně dostupných zdrojů nepodařilo dohledat, výrok proto hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Budoucnost vlády v rukou KSČM

Události, komentáře, 6. dubna 2021

Předseda komunistů Vojtěch Filip v debatě s místopředsedou ODS Martinem Kupkou popisoval postoj jeho strany k miliardám na obranu, které když armádě měly přijít, nepřišly, ale přišly v nějakém čase o tři měsíce později. Řeč ale...