Jan Skopeček
ODS

Jan Skopeček

(...) zvyšování daní, o kterém mluví sociální demokraté nebo Piráti.
Euro, 17. května 2021
Ekonomika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Piráti i ČSSD skutečně mluví o zvyšování některých daní. Obě strany se např. shodují na zavedení digitální daně. Piráti chtějí zvýšit zdanění komerčních nemovitostí nebo těžbu nerostných surovin. ČSSD zase navrhuje sektorovou daň pro banky a progresivní zdanění příjmů.

Plné odůvodnění

Opoziční Piráti i vládní ČSSD skutečně mluví o zvyšování daní. Sociální demokraté jsou tak například pro zavedení sektorové daně pro banky či pro progresivní zdanění lidí s nejvyššími příjmy. Dále chce ČSSD například zavést tzv. digitální daň pro velké internetové firmy. Připomeňme, že návrh zákona o dani z digitálních služeb předložila vláda Sněmovně již v listopadu 2019, v současnosti však stále neproběhlo jeho třetí čtení.

Piráti pak například zvažují zvýšit zdanění komerčních nemovitostí. Uveďme, že se však nejedná o navýšení daní z nemovitostí určených k bydlení. Pirátská strana chce také zvýšit zdanění těžby nerostných surovin, podporuje pak podobně jako ČSSD zavedení digitální daně.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Jan Skopeček o ekonomice a programu koalice SPOLU

Euro, 17. května 2021

Zdá se, že otázka nastavení a výše daní se vrací do české politiky. Radost z toho máme nejenom my, ale jistě i Jan Skopeček, který díky tomu mohl v rozhovoru pro Euro popsat ekonomický program koalice SPOLU. Opřel se také do st...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů