Miloš Zeman
SPO

Miloš Zeman

V některých článcích to i Václav Klaus sám připustil, že (v případě ruského vpádu na Ukrajinu, pozn. Demagog.cz) došlo k agresi jednoho státu proti druhému státu.
Partie Terezie Tománkové, 1. května 2022
Zahraniční politika,
Invaze na Ukrajinu,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Václav Klaus hned v první den ruské invaze odsoudil „násilné proniknutí ruské armády na ukrajinské území“ a později psal o „ruské agresi“.

Plné odůvodnění

Bývalý prezident Václav Klaus v den útoku Ruska na Ukrajinu (24. února 2022) odsoudil prostřednictvím svého institutu „násilné proniknutí ruské armády na ukrajinské území“. Na začátku března pro server Neviditelnypes.cz ve svém článku uvedl: „Není správné dělat nic jiného než rezolutně odsuzovat ruský útok na Ukrajinu.“ Dále pokračoval: „Ukrajina je – zdá se – sjednocena a (…) touto ruskou agresí dotvořena.“

Na druhou stranu v dubnovém rozhovoru pro Frekvenci 1 relativizoval pravdivost záběrů masakrů a masových hrobů v Buče (audio, čas 1:15). Dodejme, že jeho výroky jsou dlouhodobě využívány ruskou propagandou. Ta ho často cituje a označuje za jednoho z mála českých politiků, který stojí na straně Ruska.

Výrok jsme zmínili