Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

Václav Moravec: Ale podíváte-li se na to, jak pomalu pokračuje v přípravě definitivního řešení informačních systémů na Úřadu práce Ministerstvo práce a sociálních věcí, neukazuje se, že například ministryně práce a sociálních věcí je spíš slabým článkem, než krizovým manažerem?

Bohuslav SOBOTKA: Já si to určitě nemyslím, protože ministerstvo prosadilo už celou řadu konkrétních opatření. Chci jenom připomenout, že paní ministryně má teď v Parlamentu, a ten zákon prošel prvním čtením, změnu systému valorizace penzí. A podařilo se jí zajistit pro příští rok finanční prostředky na to, aby se důchody v průměru zvýšily o 205 korun. Což je výrazná změna oproti té politice, která tady byla v minulosti. Paní ministryně vede intenzivní diskuzi o převodu sociálních služeb na kraje.
Otázky Václava Moravce, 4. května 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Vládla skutečně předložila do Parlamentu novelu zákona, která vrací valorizaci penzí na původní úroveň (o třetinu růstu mezd a o celou inflaci; opatřením Nečasovy vlády se v letech 2013 až 2015 měly důchody valorizovat pouze o jednu třetinu inflace, nikoliv o celou, jako tomu bylo dříve). Novela prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně.

Zároveň si ministryně Marksová-Tominová zajistila u ministra financí příslušné navýšení rozpočtu, počítá se se 7,1 miliardy korun.

Ministryně také podle médií jednala na tripartitě o převodu sociálních služeb na kraje.

Na základě výše uvedeného tedy hodnotíme výrok jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

100 dní vlády Bohuslava Sobotky

Otázky Václava Moravce, 4. května 2014

Předseda vlády v nedělních Otázkách bilancoval své dosavadní vládnutí. Premiér se často srovnával s předchozími kabinety, řešily se i první kauzy, jako kontroverzní výroky ministra zahraničí na adresu Tibetu či sporný vyhazov š...