Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

Tak já se snažím, aby ministerstva návrhy zákonů předkládaly co nejdříve. Stejně jako jsem chtěl minulý týden po panu ministrovi Němečkovi, aby už co nejdříve přišel na vládu se zákonem, kterým od prvního ledna příštího roku budeme rušit poplatky v ambulancích a poplatky za recept. Tak stejně tak chci po panu ministrovi Babišovi, aby připravil návrh zákona, kterým například reálně už zavedeme znovu zelenou naftu, to je potřeba provést novelou spotřební daně.
Otázky Václava Moravce, 4. května 2014

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Je pravda, že ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček pracuje na návrhu zákona o zrušení poplatků ve zdravotnictví. Plánuje, že tento zákon zruší poplatky za recept a za návštěvu lékaře. Zůstanou tak pouze platby za ošetření na pohotovosti.

Ministr Němeček minulý týden sám uvedl, že tento návrh zákona chce co nejdříve poslat na vládu. Zda ho k rychlejšímu podání nabádal Bohuslav Sobotka, se nám bohužel nepodařilo ověřit. Výrok je proto hodnocen jako neověřitelný.

Tzv. zelená nafta již byla předmětem jednání Sobotkova kabinetu. Konkrétně 2. dubna byl na vládě přijat návrh na zachování zmíněné vratky daně. Premiér sdělil na tiskové konferenci po jednání vlády, že by vláda chtěla znovunastavení tzv. zelené nafty již během tohoto roku, ministr zemědělství upřesnil termín tak, že by to mělo být do žní, kdy je spotřeba nafty největší. Již 2. dubna Sobotka mluvil o tom, že zmíněná novela bude " brzy předložena do legislativního procesu ". Mimo výše uvedeného Babiše je zmíněn jako spolugestor také ministr Jurečka.

V obou případech je dohledatelná skutečnost, že dané návrhy by měly být zavedeny v poměrně krátkém časovém horizontu. Nepodařilo se nám ovšem dohledat informace o Sobotkově osobním zapojení, resp. o jeho urgencích směrem k oběma ministrům. V případě zelené nafty by měl být jmenován také ministr zemědělství.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

100 dní vlády Bohuslava Sobotky

Otázky Václava Moravce, 4. května 2014

Předseda vlády v nedělních Otázkách bilancoval své dosavadní vládnutí. Premiér se často srovnával s předchozími kabinety, řešily se i první kauzy, jako kontroverzní výroky ministra zahraničí na adresu Tibetu či sporný vyhazov š...