Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

Víte, já když jsem byl ministr financí, tak jsem udržel pleny ve snížené sazbě DPH. V této věci jsem neustoupil tomu tlaku. A bohužel mí nástupci podlehli, přesunuli pleny do tedy vyšší sazby.
Otázky Václava Moravce, 4. května 2014

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Tlak na přesun plen do základní sazby se projevil až v době, kdy Sobotka nebyl ministrem.

K přeřazení plen do základní sazby DPH skutečně došlo až v roce 2012 za vlády předchozí koalice. Za působení předsedy Sobotky byly pleny zdaňovány sníženou 5% sazbou.

Bohuslav Sobotka byl ministrem financí v letech 2002 až 2006, tedy v období, kdy snížená sazba DPH (kam spadají i dětské pleny) byla ve výši 5 %. K nárůstu snížené sazby pak docházelo až od roku 2008. K přesunutí plen do základní sazby daně pak proběhlo až v roce 2012, jak informovala např. Česká televize nebo Lidovky.

K přesunu došlo kvůli dlouholeté kritice Evropské unie, která dokonce hrozila Česku sankcemi. Tlak EU ovšem přišel až v roce 2006 po volbách, kdy již byl Sobotka ministrem v demisi. Tlak tedy mířil primárně na nástupnické vlády. Sobotka tak reálně srovnatelnému tlaku ze strany EU čelit nemusel, a výrok je proto zavádějící.

Připomeňme ještě, že současná vládní koalice pak chce přesunout pleny zpět do snížené sazby, může ovšem znovu narazit na problém, jelikož seznam povolených věcí pro sníženou sazbu daně pleny neobsahuje.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

100 dní vlády Bohuslava Sobotky

Otázky Václava Moravce, 4. května 2014

Předseda vlády v nedělních Otázkách bilancoval své dosavadní vládnutí. Premiér se často srovnával s předchozími kabinety, řešily se i první kauzy, jako kontroverzní výroky ministra zahraničí na adresu Tibetu či sporný vyhazov š...