Jiří Pospíšil
TOP 09

Jiří Pospíšil

Já jasně říkám celou dobu, že si myslím, že o konkrétním datumu přijetí eura mají občané rozhodnout v referendu. Říkal jsem to i před tím, říkám to i nyní, upozorňoval jsem TOP 09, že zde mám odlišný názor od TOP 09, která říká: "Referendum být nemá.
Hyde Park ČT24, 2. června 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Pospíšil skutečně několikrát prohlásil, že požaduje vypsání referenda o přistoupení Česka k euru. Pro Idnes například uvedl: "Na některé věci (v rámci TOP 09) mám odlišné názory. Před přijetím eura by mělo být referendum." Podobně se vyjádřil i pro Českou televizi, když tvrdil: "Kdy občané budou mít euro, by si měli sami říct. Když se ukáže, že je to pro ČR výhodné, já jsem připraven pro euro hlasovat." TOP 09 pak rovněž ve svém předvolebním programu deklarovala, že "budeme prosazovat přistoupení ČR k Paktu euro plus zajišťujícímu možnost účasti ČR na summitech eurozóny. Stojíme za naším závazkem přistoupit k euru, a proto podmiňovat přistoupení k euru referendem považujeme za jednu z forem zpochybnění tohoto závazku."

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Vítěz eurovoleb

Hyde Park ČT24, 2. června 2014

Nejúspěšnější politik posledních voleb, alespoň co se týče počtu preferencí, odpovídal na otázky diváků v pořadu Hyde Park. Bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil obhajoval svůj přestup z mateřské ODS na kandidátku TOP 09, disku...