Jiří Pospíšil
TOP 09

Jiří Pospíšil

Na druhou stranu je třeba občanům férově říci, že závazek jednou někdy přijmout euro jsme přijali v přístupové smlouvě a je opravdu trošku tahání za nos voličů, jim tvrdit, že tuhle přístupovou smlouvu jen tak změníme, protože k tomu potřebujete souhlas všech zbylých 27 států.
Hyde Park ČT24, 2. června 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

O závazku přijmout společnou evropskou měnu skutečně hovoří čl. 4 Aktu o podmínkách přistoupení (.doc), kde je stanoveno, že "každý nový členský stát se účastní hospodářské a měnové unie ode dne přistoupení jako členský stát, na který se vztahuje výjimka, ve smyslu článku 122 Smlouvy o ES" (zavedení eura až po splnění všech tzv. konvergenčních kritérií).

Smlouvy o přistoupení členských států k EU jsou součástí tzv. primárního práva. Postup změn primárních smluv upravuje čl. 48 Smlouvy o fungování Evropské unie (.pdf), podle něhož změny "vstoupí v platnost po ratifikaci všemi členskými státy v souladu s jejich ústavními předpisy."

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Vítěz eurovoleb

Hyde Park ČT24, 2. června 2014

Nejúspěšnější politik posledních voleb, alespoň co se týče počtu preferencí, odpovídal na otázky diváků v pořadu Hyde Park. Bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil obhajoval svůj přestup z mateřské ODS na kandidátku TOP 09, disku...