Jiří Pospíšil
TOP 09

Jiří Pospíšil

Podívejte se, ten zákon byl mimo jiné dva roky na webu. Desítky občanů k němu psaly připomínky, byl mnohokrát upravován...
Hyde Park ČT24, 2. června 2014

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

První připomínkové řízení probíhalo v květnu 2008, kdy "se k návrhu mohla mimo povinných připomínkových míst vyjádřit i nejširší veřejnost, a to prostřednictvím elektronické pošty. Za tímto účelem byla zřízena a fungovala elektronická adresa [email protected]" Připomínek se sešlo (.pdf) celkem 520.

V prosinci 2010 pak proběhlo druhé připomínkové řízení, kdy "Ministerstvo návrh rozeslalo nejen celé řadě povinných připomínkových míst, ale i dalším resortním organizacím a subjektům, včetně územních i profesních samospráv, nestátních neziskových organizací, zájmových spolků apod. K návrhu se mohla vyjádřit také odborná i laická veřejnost (skrze opětovně spuštěnou elektronickou adresu [email protected]." Tentokrát na Ministerstvo dorazilo (.pdf) dalších 241 připomínek.

Co se týče úprav, tak "v rámci meziresortního připomínkového řízení bylo k návrhu nového občanského zákoníku uplatněno zhruba 2500 připomínek. Z toho 1300 připomínek bylo označeno připomínkovými místy jako zásadní. Vypořádání připomínek proběhlo na dvou úrovních – nejprve na úrovni ředitelů odborů, případně jimi pověřených zaměstnanců, a následně na úrovni náměstků příslušných ministrů, kde byly projednány zásadní rozpory." Jednalo se konkrétně například o zahrnutí úpravy (.pdf) bytového spoluvlastnictví.

Nepodařilo se nám zjistit, po jakou dobu byl skutečně návrh normy na webu, nicméně skutečně byl ve velké míře připomínkován a upravován, výrok je proto pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Vítěz eurovoleb

Hyde Park ČT24, 2. června 2014

Nejúspěšnější politik posledních voleb, alespoň co se týče počtu preferencí, odpovídal na otázky diváků v pořadu Hyde Park. Bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil obhajoval svůj přestup z mateřské ODS na kandidátku TOP 09, disku...