Lubomír Zaorálek
SOCDEM

Lubomír Zaorálek

Česká republika je poměrně důležité místo, politicky, možná víc, než by se zdálo z hlediska její, její pozice. Což mimochodem teď právě Joe Biden řekli i Bohuslavu Sobotkovi v tom, že hrajeme daleko těžší váhu, než bychom měli mít z hlediska počtu obyvatel. Což možná by řadu lidí překvapilo.
Otázky Václava Moravce, 23. listopadu 2014

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Premiér Bohuslav Sobotka se při své návštěvě Spojených států setkal s vicepremiérem Joem Bidenem. "Pan viceprezident Biden ocenil práci České republiky v oblasti prosazování lidských práv. Abych použil jeho slova, a doufám, že to řeknu přesně, řekl, že boxujeme v této oblasti nad svoji váhu," řekl český premiér po setkání novinářům.

Výrok ministra Zaorálka hodnotíme jako zavádějící vzhledem ke kontextu, v němž zazněl. Ze slov Lubomíra Zaorálka vyplývá, že toto ocenění vztáhl na celkový význam České republiky, nikoliv pouze na oblast lidských práv, kam bylo mířeno.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Česká zahraniční politika v roce 2014

Otázky Václava Moravce, 23. listopadu 2014

Zahraniční politika České republiky se v posledních měsících stala velkým tématem na české politické scéně. Situace okolo ukrajinské krize, cesty prezidenta Zemana po světě a další události zintenzivňují debaty o postavení ČR v...