Lubomír Zaorálek
SOCDEM

Lubomír Zaorálek

(pokr. předchozího výroku – pozn. Demagog.cz) ...a dokonce i z úst premiéra zazněla celá řada opatření, která se týkají například posílení zpravodajských služeb, posílení složek, které mají na starosti sledování těchto věcí do budoucna.
DVTV, 16. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Premiér Sobotka se k posílení bezpečnostních složek vyjádřil krátce po pařížské manifestaci v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Hovořil konkrétně o škrtech a s tím souvisejícím snížením kapacity, které v minulosti Bezpečnostní informační službu postihly.

Tato opatření by rád napravil. (Výrok později doplnil tak, že by mělo jít o zvýšení rozpočtu v řádech desítek milionů, což ovšem zaznělo až v nedělní debatě a pro ověřování to tudíž není relevantní.)

Zároveň Sobotka vyjádřil přesvědčení, že je třeba ve spolupráci s ředitelem BIS vypracovat plán na dva až tři roky, kterým by zajistili posílení kapacity a modernizaci BIS. Z úst premiéra rovněž padl návrh na zpřísnění trestní legislativy, to však až v dlouhodobějším hledisku. Vláda v současné době podle Sobotkových slov projednává novelu zákona o BIS, která by měla posilovat pravomoci BIS, tento krok ale není bezprostřední reakcí na pařížské útoky. Návrh údajně zahrnuje také myšlenku, že by BIS měla mít přístup k informacím o klientech bank a majitelích mobilních čísel.

Ministrovo tvrzení hodnotíme jako pravdivé.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bezpečnostní situace ČR s ministrem zahraničí

DVTV, 16. ledna 2015

Lubomír Zaorálek v rozhovoru s Martinem Veselovským hovořil o nových krocích vedoucích k posílení bezpečnostních služeb v Česku, o přijímání lidí sužovaných válkou do Česka i o humanitární pomoci v místech konfliktů a současné ...