Lubomír Zaorálek
SOCDEM

Lubomír Zaorálek

Veselovský: Dodávali jsme tam střelné zbraně (do Saudské Arábie, pozn. Demagog.cz). Zaorálek: Víte, že když někam prodáváme zbraně, tak pokud se to tak děje – a my jako MZ k tomu poskytujeme licence – tak zároveň chceme vědět, komu se ty zbraně dávají, a vytváříme způsoby kontroly nad tím, jak se s těmi zbraněmi zachází.
DVTV, 16. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Obchod se zbraněmi a vojenským materiálem se řídí zákonem č. 38/1994 Sb., o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Pro každý obchod musí obchodník požádat o licenci, tu uděluje Ministerstvo průmyslu a obchodu na základě stanovisek Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany. V této žádosti je podle § 15 nutné specifikovat povahu dodávaného materiálu, uvést smluvní partnery, doložit doklad o konečném použití nebo tzv. antireexportní doložku, jež zakazuje zbraně dále vyvážet.

Kontrolu dodržování podmínek provádí MPO spolu s celními orgány, v případě zjištění pochybení může licenci zase odejmout. Svoji roli v těchto kontrolách hraje i MZV, které dohlíží, aby udělené licence a následný vývoz materiálu nebyly v rozporu se zahraničně-politickými zájmy České republiky.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bezpečnostní situace ČR s ministrem zahraničí

DVTV, 16. ledna 2015

Lubomír Zaorálek v rozhovoru s Martinem Veselovským hovořil o nových krocích vedoucích k posílení bezpečnostních služeb v Česku, o přijímání lidí sužovaných válkou do Česka i o humanitární pomoci v místech konfliktů a současné ...