Lubomír Zaorálek
SOCDEM

Lubomír Zaorálek

Ti, kteří podnikli útoky v Paříži, byli občané Francie, byli vybaveni francouzskými pasy dokonce, byl to někdo, kdo ve Francii delší dobu žil.
DVTV, 16. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Zaorálkovo tvrzení hodnotíme jako pravdivé. Jak informovala česká i světová média (např. CNN, BBC), bratři, kteří atentát v Paříži spáchali, se narodili do imigrantské rodiny v Paříži, odkud se po osiření museli přestěhovat do Remeše. Delší dobu ve Francii tedy bezpochyby žili, v době útoku jim bylo 32 a 34 let. Francouzskými občany s oficiální legitimací byli rovněž, BBC dokonce poskytlo kopii občanského průkazu Saida Kouachiho.

Co se týče pasů obou útočníků, Cherifu Kouachimu byl francouzský pas odebrán z důvodu rozsáhlé kriminální činnosti, aby mu tak zabránili vycestovat ze země. V důsledku toho se pokusil vycestovat s pasem svého bratra Saida. O tom informovalo CNN.

Nelze ovšem přehnaně formalisticky trvat na doslovném výkladu Zaorálkova výroku, oba útočníci byli řadovými legálními občany Francie, která je vybavila oficiálními dokumenty jako každého jiného svého občana.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bezpečnostní situace ČR s ministrem zahraničí

DVTV, 16. ledna 2015

Lubomír Zaorálek v rozhovoru s Martinem Veselovským hovořil o nových krocích vedoucích k posílení bezpečnostních služeb v Česku, o přijímání lidí sužovaných válkou do Česka i o humanitární pomoci v místech konfliktů a současné ...