Lubomír Zaorálek
SOCDEM

Lubomír Zaorálek

Extremismus politický se na Ukrajině v posledních parlamentních volbách neprosadil, tam se ze dvou z principu ostře pravicových stran prosadila vlastně jenom jedna.
DVTV, 16. ledna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Pokud je na Ukrajině možné označit nějakou stranu za ostře pravicovou, může to být dle knihy (.pdf, str. 3) Right-Wing Populism in Europe v kapitole o Ukrajině (A. Shekhovtsov) strana Svoboda. Zároveň je však stejným autorem po jejím boku zmiňována i strana Pravý sektor.

Dle oficiálních výsledků tyto dvě strany v ukrajinských parlamentních volbách nepřekročily 5% volební klauzuli, kdy strana Svoboda získala 4,71 % a Pravý blok 1,80 %.

Své mandáty získaly tyto dvě strany pouze skrze jednomandátové obvody, když pro Pravý sektor získalkřeslo předseda Dmytro Jaroš, jenž kandidoval v Dněpropetrovské oblasti. Jako nezávislý kandidát vyhrál i Boryslav Bereza, který je stranickým šéfem informačního oddělení. Strana Svoboda pak v jednomandátových obvodech získala6 mandátů.

Vzhledem k tomu, že má ukrajinský parlament (Verchovna Rada Ukrajiny) celkem 450 křesel, je to pro obě strany prakticky marginální zisk a výrok tak můžeme hodnotit jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Bezpečnostní situace ČR s ministrem zahraničí

DVTV, 16. ledna 2015

Lubomír Zaorálek v rozhovoru s Martinem Veselovským hovořil o nových krocích vedoucích k posílení bezpečnostních služeb v Česku, o přijímání lidí sužovaných válkou do Česka i o humanitární pomoci v místech konfliktů a současné ...