Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

Především ale pan ministr od roku 2012, to je poslední rok, který jsem byl ministr financí celý rok, zvedá platy veřejným zaměstnancům o 19 miliard a neinvestiční dotace podnikatelským subjektům, kde jsou samozřejmě, a nebudu teď nikoho napadat, všichni víme co jsou to neinvestiční dotace podnikatelským subjektům, téměř o 50 % o 16,4 miliardy.
Otázky Václava Moravce, 4. října 2015

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Při hodnocení výroku jsme vycházeli z druhového členění nákladů státního rozpočtu, které je součástí dokumentace při předkládání státního rozpočtu. Kvůli značné nepřesnosti uváděných hodnot hodnotíme výrok jako nepravdivý.

V následující tabulce jsme shromáždili data za roky 2011 až 2016 a jak z přehledu vyplývá, výdaje na platy se zvýšily o 20 miliard, neinvestiční dotace podnikatelským subjektům pak o 12 miliard, tedy zhruba o 30 %.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

"Souboj titánů"

Otázky Václava Moravce, 4. října 2015

Teprvé podruhé se v přímém televizním duelu střetl ministr financí Andrej Babiš se svým předchůdcem Miroslavem Kalouskem. Celá debata byla velmi vypjatá, přinesla značné emoce a také velký počet faktických výroků. Oba přítomní ...