Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Ten jednací řád je absolutně nenormální v tom, že tam pan Kalousek vystoupí a může mluvit 2, 3 dni, týden, kolik de facto chce.
Otázky Václava Moravce, 4. října 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Nebudeme-li zkoumat ne/normalitu jednacího řádu, má Andrej Babiš pravdu v tom, že Miroslav Kalousek jako poslanec s přednostním právem vystoupit může pronášet na plénu Sněmovny libovolně dlouhé projevy.

Podle zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny mohou řečníci s přednostním právem (kterým je z titulu funkce předsedy poslaneckého klubu TOP 09 nadán i Kalousek) vystupovat na schůzích kdykoli (§ 67 zákona).

§ 59 (1) Zákona dále uvádí: " Sněmovna se může k projednávanému bodu usnést bez rozpravy na omezení řečnické doby, která nesmí být kratší než 10 minut. Omezení řečnické doby se nevztahuje na poslance pověřeného přednést k věci stanovisko poslaneckého klubu."

Potud má tedy Babiš pravdu, že Kalousek může z titulu své funkce mluvit neomezenou dobu. Dodejme, že stejné právo má i Babiš jako člen vlády a předseda hnutí ANO.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

"Souboj titánů"

Otázky Václava Moravce, 4. října 2015

Teprvé podruhé se v přímém televizním duelu střetl ministr financí Andrej Babiš se svým předchůdcem Miroslavem Kalouskem. Celá debata byla velmi vypjatá, přinesla značné emoce a také velký počet faktických výroků. Oba přítomní ...