Miroslava Němcová
ODS

Miroslava Němcová

Jestli opozice dělá obstrukce, tak mi řekněte, začalo první čtení elektronické evidence tržeb. Co nastalo? Vzpomeňte si na to. Co nastalo při prvním čtení v Poslanecké sněmovně? Není to tak dlouho. Byl pátek odpoledne, jedna hodina, zahajujeme první čtení a chybí, ne, a chybí zpravodaj. To nebyl zpravodaj z řad opozice. Byl to člen KDU-ČSL, nastala ve sněmovně panika, začal se hledat zpravodaj. Tak jestli my děláme v tomto slova smyslu obstrukce, tak my jsme přesvědčeni, že tak jak je to napsáno, to být nemá. Proti tomu se budeme vymezovat. Ale vy si vystačíte s obstrukcemi úplně sami.
Otázky Václava Moravce, 25. října 2015

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Během prvého čtení vládního návrhu zákona o evidenci tržeb se vskutku ztratil zpravodaj Jaroslav Klaška, jak dokládá stenoprotokol. Šlo skutečně o pátek krátce po prvé hodině. Klaška je poslancem KDU-ČSL a zároveň zpravodajem výše zmíněného zákona. Ve sněmovně se začaly tvořit debatující hloučky a byla vyhlášena patnáctiminutová přestávka. Přibližně o půl druhé se pak udýchaný poslanec Klaška dostavil, aby zpravodajskou zprávu předal náhradníkovi, neboť sám spěchá kvůli vážným rodinným důvodům.

Nicméně závěrem svého výroku vyvolává Miroslava Němcová dojem, že takováto "zdržení" jsou srovnatelná s obstrukcemi v rozsahu, v jakém je ODS a TOP 09 plánují. S tímto se v žádném případě nelze ztotožnit a výrok je tedy z tohoto důvodu zavádějící.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Krásy české demokracie

Otázky Václava Moravce, 25. října 2015

O problémech na pražském magistrátu i o těch celostátních diskutovala u Václava Moravce bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová s 1. místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem. Došlo také na strasti parlamentarismu a vyčíslo...