Jaroslav Faltýnek
ANO

Jaroslav Faltýnek

Vy přece víte velmi dobře, že hnutí ANO nemělo ve svém volebním programu zdanění církevních restitucí nebo nějaké zpochybňování. My jsme řekli prostě, co bylo ukradeno, má být vráceno.
Otázky Václava Moravce, 24. dubna 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Hnutí ANO opravdu nemělo zdanění či zpochybnění církevních restitucí ve svém volebním programu, neboť v něm o tomto tématu nemá vůbec nic.

V listopadu 2013, tedy krátce po volbách do Poslanecké sněmovny, vyjádřil Andrej Babiš překvapení nad skutečností, že dohoda obsahuje inflační doložku, tedy, že finanční suma nemusí být konečná. V červenci 2014 předseda hnutí Babiš uvedl, že co bylo ukradeno, musí být vráceno, avšak způsob jejich přijímání byl netransparentní a vůči občanům nespravedlivý. V polovině dubna 2016 uvedl, že jsou tzv. církevní restituce předraženy o 54 miliard korun a o několik dubnových dní později přes média vzkázal lidovcům, že podpoří zdanění církevních restitucí.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Poslanecká realita

Otázky Václava Moravce, 24. dubna 2016

Souboj dvou předsedů poslaneckých klubů v Otázkách Václava Moravce se nepřekvapivě týkal primárně aktuální situace v Poslanecké sněmovně. Zástupci ANO i ODS se střetli nad prosazováním jednotlivých zákonů, vzájemně si vyčetli o...