Svatopluk Němeček
SOCDEM

Svatopluk Němeček

Premiér, já ho při těch cestách do regionů doprovázím, a říká to konsekventně, že je třeba navýšit o 10 %, zároveň říká, že je třeba na to vytvořit zdroje, a tím zdrojem vidí navýšení platby za st. pojištěnce.
Otázky Václava Moravce, 1. května 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok je možné hodnotit jako pravdivý. Jeho jednotlivé části jsou rozebírány níže:

Ministr Němeček skutečně absolvuje některé cesty do regionů společně s premiérem. Od začátku roku 2016 to byla např. Kroměříž nebo Brno.

Němeček v té souvislosti hovoří o závazku premiéra zvýšit o 10 % tarifní platy pro lékaře a pro zdravotní sestry.

V prvomájovém manifestu premiéra Sobotky z 1. května 2016 je explicitně řečeno, že "ČSSD navrhuje zvýšit od ledna 2017 tarifní platy zdravotních sester a lékařů ... o 10 %". Tento záměr vyjadřuje Sobotka také ve svém příspěvku na Twitteru z 13. dubna 2016.

Sobotka na Twitteru dále píše, že prostor pro stabilizaci zdravotnictví chce nalézt v rozpočtu na rok 2017. Podle České televize prohlásil Sobotka právě během návštěvy v Kroměříži: Budu chtít jako předseda vlády, aby se příští rok zvýšila platba státu za státní pojištěnce. A budu chtít, aby se zvýšily tarifní platy o zhruba deset procent."

Vláda na své schůzi 2. května 2016 projednáváNávrh střednědobých výdajových rámců na léta 2017 až 2019, ve kterém by mělo být upřesněno, jaké zdroje hodlá premiér Sobotka konkrétně využít. Znění tohoto návrhu není zatím k dispozici.

Reálně vláda Bohuslava Sobotky tarifní platy zdravotníků zvyšovala již dvakrát, pokaždé o 5 %.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Nemocné zdravotnictví?

Otázky Václava Moravce, 1. května 2016

Téma duelu bývalého a současného ministra zdravotnictví v nedělních Otázkách Václava Moravce bylo předem jasné - hovořilo se o stavu českého zdravotnictví, jeho ekonomické kondici a výkonnosti v čase a v mezinárodním srovnání. ...