Jan Bartošek
KDU-ČSL

Jan Bartošek

Z koaliční smlouvy vyplývá, že v závěrečném hlasování se řídíme stanoviskem ministra, a je to koaliční návrh, kde jsme zavázáni smlouvou že ho podpoříme.
Události, komentáře, 25. května 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Koaliční smlouva mezi ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL uvádí v části IV. Principy koaliční spolupráce (.pdf - str.29) bodu 9 následující:

"Smluvní strany se zavazují, že budou na půdě obou komor Parlamentu podporovat přijetí koaličních vládních návrhů zákonů. Pozměňovací nebo doplňující návrhy ke koaličním vládním návrhům zákonů podpoří smluvní strany v obou komorách parlamentu jen po vzájemné dohodě. Současně se zavazují, že případné iniciativní návrhy zákonů a pozměňující návrhy zákonů předkládané poslanci a senátory koaličních klubů, anebo připojení se poslanců a senátorů koaličních klubů k iniciativě poslanců z jiných klubů budou předem konzultovány na úrovni předsedů koaličních klubů. Podmínkou pro jejich podporu bude dohoda smluvních stran. Nebude-li dohodnuto jinak, budou koaliční kluby při hlasování respektovat stanovisko vlády." Bod 5 pak definuje, co se rozumí koaličně dohodnutým návrhem: "Za koaličně dohodnutý se má takový vládní návrh resp. takové usnesení vlády, které podpoří alespoň polovina z přítomných ministrů z každé koaliční strany."

Projednávaný zákon o ochraně zdraví před návykovými látkami vláda schválila na svém zasedání 3. června 2015. Jak uvádí záznam z tohoto jednání (.doc - bod 6), ruku pro něj zvedlo všech 14 přítomných ministrů. Návrh tedy byl koaličně dohodnut, to dokládá i tisková zpráva vlády/min. zdravotnictví reagující na toto jednání.

Takto koaličně dohodnutý návrh by měly koaliční strany podporovat, dále jim koaliční smlouva nabízí možnost případné další návrhy konzultovat.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Kouř v koalici

Události, komentáře, 25. května 2016

Ve středu 25. května se ve Sněmovně ve třetím čtení hlasovalo o tzv. protikuřáckém zákoně. Ačkoliv se jednalo o vládní návrh, nakonec byl i díky hlasům z hnutí ANO zamítnut. Česko tedy nejen že stále nemá zákon regulující kouře...