Dita Charanzová
ANO

Dita Charanzová

Co se týká uniklých dokumentů Greenpeace, ono se to trochu nafouklo jako taková bublina, protože to, co tam můžeme vidět, je to, že ano, tady je nějaká pozice Evropské unie, tady je pozice Spojených států, zatím jsou to otázky, které, kde se zatím kompromisu neblížíme, ale Evropská komise, co je z toho zřejmé, že brání pozici, která je schválená mandátem.
Otázky Václava Moravce, 30. května 2016

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Dokumenty, které zveřejnila pobočka Greenpeace Netherlands, obsahují navrhy textu o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) ve stavu před 13. kolem jednání (25.-29. dubna 2016).

Konečná smlouva by měla obsahovat přibližně 25 až 30 kapitol, zvěřejněné dokumenty se týkají 13 těchto kapitol. Jednotlivé texty obsahují pozice USA a EU k dané problematice. V uniklých textech je vůbec poprvé naznačena pozice USA při jednáních o TTIP.

Otázkou zůstává i dodržování linie vyjednávání ze strany Komise určené společně dohodnutým mandátem, který byl zveřejněný 9. řijna 2014. Vzhledem k probíhajícímu jednání a změnám, spolu s tím, že americká pozice zůstává nadále neveřejná, neumožňuje v tuto chvíli potvrdit do jaké míry Komise brání pozici danou mandátem k jednání.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Velké evropské otázky

Otázky Václava Moravce, 30. května 2016

Především smlouva TTIP mezi Evropskou unií a Spojenými státy byla nedělních Otázek Václava Moravce. Europoslankyně Dita Charanzová z hnutí ANO a Kateřina Konečná z KSČM diskutovaly o různých aspektech kolem obsahu této smlouvy,...