Bohuslav Sobotka
ČSSD

Bohuslav Sobotka

Já jsem jasně řekl před volbami, že ani s ODS, ani s TOP 09 do vlády nepůjdeme a dohodli jsme se s ANO a dohodli jsme se s lidovci, tyhle strany mají ve sněmovně pohodlnou většinu.
Otázky Václava Moravce, 5. června 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Během předvolební kampaně v roce 2013 se Bohuslav Sobotka k možné povolební koalici s ODS a TOP 09 vymezoval striktně negativně.

7. dubna 2013 pro server novinky.cz prohlásil: "Proto si sociální demokraté koalici s ODS či TOP 09 na celostátní úrovni nepřejí a ani ji nepřipravují."
Tato slova Bohuslav Sobotka potvrdil po tom, co jej 24. srpna 2013 ústřední výbor sociální demokracie schválil volební program ČSSD pro předčasné volby: "My nebudeme chtít po volbách vytvářet nějaké pravolevé programové slepence. Neplánujeme vytváření koalic s ODS, s TOP 09, které by nám znemožnily napravit chyby pravicových reforem. My chceme řadu těchto reforem zrušit."
Po volbách do poslanecké sněmovny v říjnu 2013 pak Sobotkova ČSSD složila koalici s KDU-ČSL a ANO 2011, tyto strany dohromady získaly v dvousetčlenné sněmovně 111 mandátů.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Křehké koaliční vztahy

Otázky Václava Moravce, 5. června 2016

Vztahy v koalici na začátku horké volební kampaně před krajskými volbami a plnění programu - to byla témata nedělních Otázek Václava Moravce. Kdo jiný by byl povolanější na jeho otázky odpovídat, než předseda vlády a zároveň lí...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů