Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

Mezi vládní priority pro letošní rok patří výše minimální mzdy. Ministři ji od ledna plánují zvednout na 11 tisíc korun. Za další hlavní úkoly vláda považuje zákon o neziskových nemocnicích, zálohovém výživném nebo sociálním bydlení. Na schválení čeká i strategie boje se suchem. Některé zásadní zákony, které chce kabinet uvést do života, jsou už ve sněmovně. Poslanci ale o nich zatím buď dlouze diskutují nebo se k nim ještě ani nedostali. Mezi takové patří zákon o střetu zájmů, o referendu nebo o prokazování původu majetku.
Otázky Václava Moravce, 5. června 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Za vládní priority byly v lednu 2016 označeny například zavedení EET, valorizace penzí, zvýšení bezpečnosti či boj se suchem. Současné vládní priority již nejsou nijak veřejně ustanoveny.

Návrh na zvýšení minimální mzdy začalo Ministerstvo práce a sociálních věcí připravovat v květnu 2016. O shodě ministrů na zvýšení nejsou v dostupných zdrojích žádné jiné zprávy kromě tohoto vyjádření premiéra.

Zákon o neziskových nemocnicíchprošel v říjnu 2015 připomínkovým řízením, k dalšímu projednávání zatím nedošlo.

Co se boje proti suchu týče, vláda schválila včervenci 2015 materiál, obsahující řadu opatření a konkrétních kroků spolu s termíny jejich plnění. V letošním roce podnikla některé kroky, například projednala přípravu čtyř nových vodních nádrží či rekonstrukci závlahových systémů. Schválila také jednorázovou kompenzaci pro zemědělce postižené loňským suchem.

Zákon o střetu zájmůbyl v červenci 2015 poslán do Poslanecké sněmovny, na konci roku prošel první čtením a na počátku dubna 2016 ho Mandátový a imunitní výbor projednaly a doplnily o pozměňovací návrhy. Zákon zatím není zařazen na pořad schůze pro druhé čtení.

Zákon o referendu byl vládou předložen sněmovně v červenci 2015. V březnu proběhlo jeho první čtení, které bylo přerušeno.

Zákon o prokazovánípůvodu majetku byl vládou předložen červnu 2015. Na konci května 2016 byl projednáván v druhém čtení a s pozměňovacími návrhy rozeslán 2.6.2016.

Dodejme ale, že vládní koalice má ve sněmovně většinu a může silně ovlivnit kdy budou jednotlivé návrhy zařazeny na pořad schůze, jako to ostatně dělá u prioritních návrhů.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Křehké koaliční vztahy

Otázky Václava Moravce, 5. června 2016

Vztahy v koalici na začátku horké volební kampaně před krajskými volbami a plnění programu - to byla témata nedělních Otázek Václava Moravce. Kdo jiný by byl povolanější na jeho otázky odpovídat, než předseda vlády a zároveň lí...