Bohuslav Sobotka
ČSSD

Bohuslav Sobotka

Proto my se snažíme tu migrační krizi řešit na hranicích mezi Makedonií a Řeckem, proto se ji snažíme řešit tím, že se uprchlíci konečně začali vracet z Řecka do Turecka. To znamená to, že se uzavřela balkánská cesta, to, že se udělala dohoda s Tureckem, tak reálně dramaticky snížilo počty uprchlíků. V lednu přišlo do Evropy nebo do Řecka 75 tisíc lidí z Turecka, v dubnu jich bylo 1 500. To je dramatický pokles.
Otázky Václava Moravce, 5. června 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) odhaduje, že v lednu 2016 z Turecka do Řecka dorazilo 70 365 uprchlíků a migrantů.

Oproti tomu v dubnu 2016 dorazilo do Řecka jen 2 700 migrantů a uprchlíků dle informací evropské agentury Frontex.

Ačkoliv jsou čísla premiéra Sobotky poněkud nepřesná, nic se nemění na tom, že jeho slova o dramatickém poklesu uprchlíků, kteří do Evropy míří z Turecka, jsou pravdivá.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Křehké koaliční vztahy

Otázky Václava Moravce, 5. června 2016

Vztahy v koalici na začátku horké volební kampaně před krajskými volbami a plnění programu - to byla témata nedělních Otázek Václava Moravce. Kdo jiný by byl povolanější na jeho otázky odpovídat, než předseda vlády a zároveň lí...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů