Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

My jsme o ní nesáhli, protože jsme, bysme o ní nesáhli, byť byla za nás připravovaná, protože to byla doba krize a rozpočtových škrtů a ona samozřejmě vyžaduje i nějaké své náklady. Takže prostě na ni, pro ni nebyly finanční podmínky.
Otázky Václava Moravce, 12. června 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Kalousek mluví o svém působení za vlády Petra Nečase 2010-2013, která fungovala v době těsně po globální ekonomické krizi 2008-2010 a dle svého bilancování se snažila být "rozpočtově zodpovědná". Takže opravdu obecně finanční možnosti vlády mohly být v tu dobu omezené.

V programovém prohlášení vlády (.pdf) se k danému uvádělo:

" Vláda dokončí reformu Policie ČR v moderní bezpečnostní sbor. Podle možností rozpočtu bude pokračovat modernizace základních policejních útvarů a vybavení policistů. Stejně jako zbytek státní správy musí být Policie ČR především vstřícná vůči občanům, hospodárná ve způsobech práce a její služby občanům musí být co nejkvalitnější. "

Stran finanční náročnosti se nesla i odpově ď ministra vnitra Kubiceho v parlamentní rozpravě 2. února 2012:

"Za sebe vás mohu v každém případě ujistit, že není mým cílem negovat pozitivní výsledky reformy Policie ČR a opatření, která zde byla v předchozích letech realizována, ani vytvářet nějakou novou komplexní reformu a vyvolávat nejistotu v celé policii. Naopak je mým cílem dotáhnout již započaté pozitivní procesy, zejména pak provést Policii ČR změněnými vnějšími okolnostmi, které nás nutí provádět dramatické úspory, tak aby nedošlo ke snížení bezpečí obyvatel v této zemi."

Kalousek má pravdu v tom, že reforma se skutečně chystala a nebyla nakonec realizována, a to i z důvodu finanční náročnosti, což vyplývá z vyjádření tehdejšího ministra vnitra. Stejně tak s ohledem na možnosti rozpočtu počítalo i programové prohlášení vlády.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Reorganizace koalice

Otázky Václava Moravce, 12. června 2016

Nedělní Otázky Václava Moravce byly speciální jako naše politická scéna sama. Do studia přibyla jedna židle a v ne zcela jasných pozicích proti sobě stanuli předseda vládní strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, ministr vnitra Milan ...