Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

Je pravda, že státní zástupce je pánem trestního řízení, to je ze zákona, v tom trestním řízení je vyšetřovatel, možná nějaká operativa a státní zástupce. A v tomhle týmu je ten státní zástupce skutečně vrcholný pán. Ale není pán na to, jak je organizovaná ta struktura, z které je ten vyšetřovatel a ta operativa. To je věcí policejního prezidenta, úplně stejně jako policejní prezident nemá co mluvit do toho, jak má být organizováno Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.
Otázky Václava Moravce, 12. června 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Orgány činné v trestním řízení definuje §12 zákona o trestním a soudním řízení, jsou jimi soud, státní zástupce a policejní orgán. Nad policií, která vykonává činnost v trestním řízení, dozoruje státní zástupce, který následně rozhoduje o podání obžaloby k soudu. Fázi vyšetřování trestního řízení vykonává policejní orgán. Státní zastupitelství podléhá správě Ministerstva spravedlnosti. Úkolem ministerstva je vytvářet státnímu zastupitelství podmínky k řádnému výkonu jeho působnosti po stránce personální, organizační, hospodářské, finanční a výchovné.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Reorganizace koalice

Otázky Václava Moravce, 12. června 2016

Nedělní Otázky Václava Moravce byly speciální jako naše politická scéna sama. Do studia přibyla jedna židle a v ne zcela jasných pozicích proti sobě stanuli předseda vládní strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, ministr vnitra Milan ...