Miroslava Němcová
ODS

Miroslava Němcová

... pan premiér by chtěl odvolat i jiné členy vlády, koneckonců jsem to od Vás slyšela. Tam jste narazil na Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka.
Otázky Václava Moravce, 13. listopadu 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

8. listopadu prohlásil premiér Sobotka mimo jiné, že by rád vyměnil i některé členy vlády za ANO či KDU-ČSL. Tuto informaci přinesly například Aktuálně.cz nebo ČTK.

Dle koaliční smlouvy (.pdf, str. 31, odst. 4) jsou za ministry své strany zodpovědní její předsedové, proto by i jejich odvolání museli iniciovat buď Andrej Babiš, nebo Pavel Bělobrádek. Ti ale dle vyjádření ze 4. listopadu o odvolání svých ministrů neuvažují.

V následujících týdnech se premiér Sobotka sejde s jednotlivými ministry a bude s nimi bilancovat jejich činnost a plnění dosavadních závazků. Poté má v plánu setkat se i s lídry ANO a KDU-ČSL, což avizoval v dnešních Otázkách Václava Moravce (46. minuta).

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Trumpovský svět

Otázky Václava Moravce, 13. listopadu 2016

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách bylo největším tématem posledních dní a nevyhlo se ani Otázkám Václava Moravce. Předseda vlády Sobotka a poslankyně Miroslava Němcová mluvili jak o proběhlých volbách...