Miroslav Kalousek
TOP 09

Miroslav Kalousek

Pravda je, že tenkrát jsem do té Sněmovny radši nešel, když se o tom (výrazném zvýšení rodičovské v době, kdy byl Kalousek předseda KDU-ČSL, pozn. Demagog.cz) hlasovalo.
Seznam Zprávy, 1. června 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok se točí kolem schvalování zvýšení rodičovského příspěvku z roku 2006. Redaktor Šídlo se ptá Kalouska právě na to v souvislosti s bilboardem, na němž byl Kalousek coby předseda KDU-ČSL vyobrazen.

14. března 2006 se hlasovalo v Poslanecké sněmovně o sérii zákonů, které přinášely zvyšování podpory v sociální oblasti. Kromě rodičovského příspěvku, o kterém je řeč, šlo např. o plošnou podporu ve výši 1 000 korun pro prvňáčky (tzv. pastelkovné).

Rodičovský příspěvek se zvýšil na 7600 korun v rámci hlasování o novele zákona v souvislosti s přijetím zákona o životním minimu (sněmovní tisk 1065). Fakticky šlo o to, že tento tisk upravoval příspěvek tak, že šlo o 40 % výdělku v nepodnikatelské sféře. Miroslav Kalousek v hlasování o tomto návrhu nebyl přihlášen, tudíž se hlasování nezúčastnil.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

TOP 09 před volbami

Seznam Zprávy, 1. června 2017

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek byl hostem Seznam Zprávy. V rozhovoru s Jindřichem Šídlem mluvil o cílech své strany v následujících volbách, o možných povolebních koalicích a spolupráci mezi různými subjekty. Pánové probíral...