Lubomír Zaorálek
SOCDEM

Lubomír Zaorálek

V tom materiálu, který jsem teď předložil na naší konferenci, je už jasně stanoveno, že ta hranice je 80 tisíc korun (pro progresivní zdanění, pozn. Demagog.cz) a nad tu hranici ty prostředky, které se vydělávají nad tu hranici, když mluvíme o fyzických osobách, tak tam se to bude zdaňovat 32 %, což ale musíte si uvědomit, že když někdo vydělá 85 tisíc, tak se těmi 32 % zdaňuje jenom těch 5 tisíc, jo, takže to, řekněme, je pár stovek. A naroste, to znamená, daň roste výše až u těch, kteří mají platy 110, 120 tisíc a více.
20 minut Radiožurnálu, 20. června 2017

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Program s názvem Dobrá země pro život strana představila 17. června na konferenci v Praze.

V programové kapitole týkající se progresivního zdanění (. pdf, str. 14) nalezneme pasáž:

„Zavedeme progresivní zdanění příjmů fyzických osob a tím snížíme daně a zvýšíme příjem 98 % zaměstnanců. Pouze 2 % lidí s nejvyššími příjmy se nově bude na daních podílet víc. Díky této změně dojde ke zvýšení reálných příjmů zaměstnanců v průměru o 800 až 1 200 korun. Nejde o žádnou iluzi, je to systém, který funguje ve všech vyspělých státech Evropy a světa. Zrušíme superhrubou mzdu, kterou zavedly pravicové vlády a na kterou nespravedlivě doplácejí zejména lidé s průměrnými a nízkými příjmy. Spolu se zavedením daňové progrese obnovíme společné zdanění manželů.“ Více stranický program pro nadcházející volby progresivní zdanění nepopisuje. Snížení daní pro 98 % zaměstnanců, jak sociální demokracie navrhuje, vyjde ročně na zhruba 20 miliard korun. Ztráta ve státním rozpočtu se vyrovná zdaněním bank, velkých podniků s vysokými zisky a změnou daní majetku, uvedl v neděli 18. června volební lídr sociálních demokratů Zaorálek, který byl hostem diskuzního pořadu Partie na FTV Prima.

Strana už v únoru představila návrh nového systému zdanění (viz tabulku níže). Ten se však ocitl pod palbou kritiky, a strana tak od něj ustoupila. ČSSD již vypnula svůj web Spravedlive-dane.cz, kde právě svůj návrh popisovala a propagovala.

Návrh sazby daně z příjmu fyzických osob, únor 2017 SazbaPříjem12 %0 Kč – 30 000 Kč15 %30 000 Kč – 40 000 Kč25 %40 000 Kč – 50 000 Kč32 %50 000 Kč a více

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Nový lídr ČSSD

20 minut Radiožurnálu, 20. června 2017

Před pár dny se stal novým volebním lídrem sociálních demokratů ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten nyní absolvoval řadu rozhovorů, v nichž do jisté míry opakuje svůj názor na základní otázky týkající se stavu ČSSD i přípra...