Ivan Bartoš
Piráti

Ivan Bartoš

My hrajeme na všechny varianty (povolebního chování Pirátů, pozn. Demagog.cz), které můžou nastat a zveřejnili jsme i tu povolební strategii, což si myslím, že je unikum mezi politickými stranami.
Výzva Seznam Zprávy, 9. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Piráti zveřejnili podrobnou povolební strategii, která popisuje, jaké bude strana v případě vstupu do Sněmovny podnikat kroky. Včetně případů, že volby vyhrají, budou tvořit vládní koalici, tolerovat menšinovou vládu nebo se stanou opoziční stranou.

V rámci strategie jsou konkrétně vyjmenované strany, se kterými by Piráti do vlády nešli. Jedná se o KSČM, SPD a ANO. Piráti deklarují, že jsou připraveni jednat se všemi politickými stranami. Podpora Pirátů pro libovolnou vládu je podmíněna tím, že do vlády nebudou nominováni nekompetentní lidé nebo lidé s korupční minulostí.

V žádné případě pak Piráti nepodpoří vládu s účastí subjektů ohrožujících základy liberální demokracie nebo s historickým dědictvím likvidace demokracie – což jsou podle Pirátů právě výše zmíněné politické strany.

Např. občanští demokraté zveřejnili dokument Vyšehradská deklarace, ve kterém se zavazují k 12 bodům (de facto podmínek), za kterých vstoupí do případné vlády. S povolební strategií Pirátů se však Deklarace nedá rovnat, protože Piráti v ní počítají i např. s možným působením v opozici, řeší v ní fungování poslaneckého klubu, přesný harmonogram kroků po volbách apod.

Většina lídrů politických stran v předvolebním čase v médiích či na sociálních sítích jmenuje strany nebo hnutí, se kterými si dokáží představit povolební vyjednávání a se kterými nikoliv. Nicméně Piráti skutečně zveřejnili unikátní dokument, ve kterém se zavazují ke konkrétním krokům při různých konstelacích povolebního fungování a vyjednávání.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr Pirátů v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 9. října 2017

Před nadcházejícími sněmovními volbami vám chceme přinést co nejvíce ověřených výroků u relevantních stran, a proto jsme se pustili do analýzy rozhovorů pro Seznam zprávy. Jako první přišel na řadu předseda České pirátské stran...