Ivan Bartoš
Piráti

Ivan Bartoš

Ten trend světový odpovídá tomuto trendu (myšlena je legalizace marihuany, pozn. Demagog.cz). Kofi Annan na poli OSN hovořil, že represivní politika i ve věcech konopí nevede k tomu výsledku. Řada amerických států legalizovalo. Příklad Colorada, kde ten ekonomický model legalizace byl tak přínosný, že dokonce lidem vraceli daně.
Výzva Seznam Zprávy, 9. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Bývalý Generální tajemník OSN Kofi Annan skutečně opakovaně kritizoval represivní politiku vůči drogám. Například v nedávném rozhovoru pro Der Spiegel vyzval, aby se společnost zaměřila více na prevenci, regulaci a vzdělávání než-li represivní opatření. Podle Annana boj proti drogám v současné podobě selhal a jako příklad uvádí legalizaci lékařské marihuany v některých státech USA. Tvrdí například, že zákonné povolení užívání marihuany k lékařským účelům nevedlo k jejímu zvýšenému užívání. Annan se pro legalizaci vyslovil opakovaně, nikdy však na půdě OSN.

Počet států legalizujících marihuanu pro lékařské účely postupně roste. Aktuálně je marihuana pro tyto účely legální ve 29 státech USA.

V některých státech USA je marihuana legální dokonce pro rekreační účely. Naposledy se tak stalo v roce 2016 ve státech Nevada, Massachusetts a Florida.

Jedním z prvních států, kde se marihuana legalizovala pro rekreační účely, je právě Colorado. Výzkumná společnost VS Strategies odhadla, že od ledna 2014, kdy byla marihuana legalizována, vydělal stát Colorado na prodeji marihuany přes půl miliardy dolarů. Jen příjmy z daní z prodeje vynesly Coloradu v roce 2016 zhruba 200 mil. dolarů.

Daňové výnosy financují stipendia pro studenty, lokální projekty nebo instituce zabývající se veřejným zdravým nebo životním prostředím. Svým obyvatelům stát daně v tomto kontextu nevracel.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr Pirátů v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 9. října 2017

Před nadcházejícími sněmovními volbami vám chceme přinést co nejvíce ověřených výroků u relevantních stran, a proto jsme se pustili do analýzy rozhovorů pro Seznam zprávy. Jako první přišel na řadu předseda České pirátské stran...